Tema: Biru dan Hijau Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau
Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 
 
 
 
 
Kemaskini Pada: 22 03 2019
Versi 8.2.0a
 
Pemprosesan Air MatangPemprosesan Air Matang
Picture

Saluran air yang asal dibina oleh Raja Putih untuk bekalan Kuching Kota itu terletak di Bukit Matang beberapa 12 batu dari bandar. Airnya relatif jernih dan diedarkan tidak dirawat. Sumber ini terus digunakan bahkan setelah Kitang Kilang Batu ditugaskan pada tahun 1957.

Pada tahun 1960, klorinasi diperkenalkan dan kemungkinan pembangunan kilang pemprosesan di perbukitan diselidiki.

Pembangunan kilang pemprosesan 2MgD berhampiran Empangan Matang bermula pada tahun 1964 dan kilang itu dimasukkan ke dalam operasi Mac 1966. Baku air dari gunung sungai dialirkan ke kilang di mana, penjagaan penuh, mirip dengan yang di Batu Kitang Kilang dilakukan sebelum gravitates ke dalam sistem pengedaran.

Namun, pengeluaran dari Matang Pemprosesan bergantung pada curah hujan dan selama output bulan kering boleh jatuh ke terendah 10% daripada kapasiti maksimumnya. Untuk meningkatkan kebolehpercayaan bekalan air, kerja bermula pada bulan Disember 1973 pada pembangunan baskom 60.000.000 bumi simpanan galon di Matang di bawah Sebubut tangkapan Sungai. Lembah simpanan selesai pada Februari 1976.


Picture

Dengan perkembangan Kuching Bank Utara itu memutuskan untuk melanjutkan Matang Treatment Plant untuk meningkatkan kapasiti daripada 2MgD ke 3.5MgD. Extension karya yang meliputi pembangunan reservoir simpanan 1.500.000 galon bermula pada bulan Januari 1976 dan selesai pada bulan April 1977. perpanjangan itu ditugaskan pada bulan Julai 1977.
Sumber Air Matang terus menjadi bekalan air yang penting dirawat di khususnya ke daerah-daerah sekitar Matang, yang sedang dibangunkan pada kelajuan pantas. Untuk memastikan bahawa Matang Pemprosesan mencukupi dapat mempertahankan kebolehpercayaan dan memenuhi tuntutan untuk air diperlakukan, peningkatan dan penyesuaian kembali bekerja di Matang Pemprosesan tepat bermula pada awal Januari 2001 dan bekerja selesai pada Mac 2002.

Dua karya upgrade lain dilaksanakan secara bersama-sama untuk memastikan kebolehpercayaan lanjutan dan kesinambungan Matang sumber air baku adalah pembaharuan dari paip air mentah dari Sungai China untuk Matang Tanaman yang bermula pada bulan Mac 2001 dan peningkatan daerah tangkapan Sungai Sebubut cekungan yang bermula pada Januari 2002 simpanan hidup meningkat menjadi 520 ML. Karya-karya ini diselesaikan pada bulan Julai 2003 dan April 2003.

Matang Pemprosesan menyumbang kurang dari 2% dari jumlah keseluruhan pengeluaran air bandar Kuching.